CATEGORISING FOOD: BAD
FOOD AND GOOD FOOD
Bila
concern sangat pasal losing weight, sometimes kita unconsciously atau
consciously listing food into some categories. Okey, aku tak tahu kenapa tapi
people with ED selalu makan buah epal. Hmm, low in calorie mungkin.
Macam
aku dulu:
Bad
Food:
Nasi, Potato, Fries, Roti canai, Fast Food, Processed Food. Roti putih. Hmm
apa lagi ea?
Good
Food:
Sayur, buah. Others?
Hmm,
ikan ke ayam kadang-kadang termasuk juga dalam kategori bad food. Aku pun tak
tahu kenapa. Kadang-kadang aku makan jugaklah. Tapi lepas tu aku jadi risau
sebab makan.
Idea
good food atau bad food tu macam permulaan lah. Tapi lama-lama, list tu pun
macam dah kabur, Like, tak ada dah semua kategori tu. Yang ada cuma, bila
sumbat masuk makanan dalam mulut, it is wrong. Maka, survive lah dengan guilty
for eating.
Rasa
macam, eh, tadi aku makan sayur kangkung. Estimated sayur tu kalori dia 150++
kot. Ya lah, goreng dengan minyak lagi. Petang tu juga aku pergi exercise to
burn that 150++ kalori.
Padahal
nak hidup kena ada kalori for body maintenance jugak weh. Kalau makan 150
kalori, 150 kalori jugak nak burn, habis tu maintenance untuk body nak kasi
apa? Pernafasan, digestion system, movement tu semua perlukan calorie intake
untuk bekerja. So, don’t too harsh on yourself.
NEXT:
PREVIOUS:
Comments
Post a Comment